Specialista na rýi
Recenze rýovaru Gallet RC701
Uvařit dobrou rýi není a tak snadné, jak by se mohlo zdát. Rýe můe být nedovařená nebo převařená a i to je důvod, proč část kuchařek, předevím mladé generace, preferuje rýi ve varných sáčcích, přestoe není nejchutnějí a má jen omezené monosti dochucení. Řeením je Gallet RC701, který je speciálně určen pro vaření rýe.
První pohled
Kombinace bílého kovového obalu s ovládacím panelem a doplňky z edého plastu působí trochu fádně, take logo a černý nepřilnavý povrch vyjímatelné nádoby jsou oivením designu. Ovládací panel s jedinou páčkou a dvěma kontrolkami zajiuje zapnutí přístroje i přehled nad jeho činností. Přívodní kabel je odpojitelný, s koncovkou jaká se pouívá i pro napájení PC.
Kromě kovového hrnce s nepřilnavým povrchem v přísluenství najdeme vnitřní plastový ko na zeleninu, skleněnou poklici, odměrku a plastovou líci.
Praktické zkuenosti
Ihned po zapojení do sítě mne překvapil odběr 54 W, který ukázal připojený měřící přístroj. To vysvětluje pokyny v návodu, podle kterých je nutné před přípravou přístroj zapojit a po ní odpojit od sítě. Asi nebudeme chtít přístroj skladovat na lince, take je jeho odpojení logické. Pokud tedy přístroj máme připojený do zásuvky, je ve funkci udrování teploty.
| Graf zobrazuje přípravu rýe a čas udrování teploty do odpojení přístroje ze zásuvky. | Zapnutí ohřevu připomíná zapnutí varné konvice, ale funguje trochu jinak. Po dosaení varu trvá jetě asi 10 minut, ne přepne zpět na udrování teploty. K tomu dojde, jakmile se do rýe vstřebá vechna voda. Pak necháme rýi jetě asi 15 minut dojít a po této době je opravdu dokonale a chutně uvařená.
Brambory jsem zkusil uvařit i se zeleninou umístěnou v koi nad nimi. Ty je ale třeba ohlídat, protoe při jejich vaření (i zeleniny v páře) musíme přístroj vypnout ručně. Tabulka časů vaření zeleniny je uvedená v návodu a tyto časy není nutné po vypnutí prodluovat.
Hodnocení
Rýi vaří Gallet RC701 přesně tak, jak ji mám rád, pomocí automatického vypnutí. U vech ostatních potravin je nutné ohlídat čas vaření. Při vaření unikala pára dírkou v pokličce, která ale pro dvod páry nedostačovala a docházelo k vystřikování vody okolo poklice, co je nepříjemné.
Protoe je přístroj primárně určen pro vaření rýe, co dělá velmi dobře, mohu jej k tomuto účelu doporučit. | Rýovar Gallet RC701 s přísluenstvím. | Navíc jej lze koupit za dobrou cenu.
Rýe jako od babičky
Do hrnce odměříme pomocí přiloené odměrky rýi, kterou propláchneme větím mnostvím vody. Do rýe vloíme malou oloupanou cibuli, do které zapícháme několik hřebíčků. Tak se jejich chu dostane do rýe a lehce je i s cibulí po uvaření vyjmeme.
Podle toho, kolik jsme nasypali odměrek rýe, do tolika dílků stupnice na vnitřní straně hrnce dolijeme vodu. Přidáme sůl podle chuti a já tento recept vylepuji jetě kurkumou, která rýí dá hezky lutou barvu. Navíc obsahuje kurkumin, který zlepuje trávení a má příznivý vliv na organismus.
Hrnec vloíme do rýovaru, který zapojíme od zásuvky a zapneme páčkou. Po automatickém vypnutí necháme jetě asi 15 minut v rýovaru dojít. Rýovar pak odpojíme od sítě.
Technické parametry
Rýovar Gallet RC701 |
Objem nádoby: | 1,8 l - 1 kg rýe (před uvařením) |
Příkon udávaný / měřený - vaření / dohřívání | 700W / 720 W / 54 W |
Přísluenství: | skleněná poklice, ko na zeleninu, odměrka plastová líce, přívodní ňůra |
Rozměry (vh), hmotnost: | 285 x 235 x 285 mm, 0,76 kg |
Doporučená cena: | 699 Kč |
Plusy
- rýe je dokonale uvařená
- automatické vypnutí varu při vaření rýe
- dobrá cena
Mínusy
- při vaření prská voda pod pokličkou
- nevypíná automaticky při vaření zeleniny
- po připojení k síti je trvale v provozu dohřívání
Pro časopis Inspirace EURONICS č.1 / 2014Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: Gallet
Články s podobnou tématikou:
|